Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Clawback & rebate: 1,3 δισ. ευρώ θα πληρώσει φέτος η φαρμακοβιομηχανία

Εξαιρετικά προβληματισμένη για το μέλλον της εμφανίζεται η φαρμακοβιομηχανία, καθώς ο βραχνάς που ονομάζεται clawback και rebate έχει δημιουργήσει ασφυκτικό περιβάλλον γύρω από όλες τις εταιρείες, με κίνδυνο όχι μόνο να τις πνίξει, αλλά να πνίξει ταυτόχρονα κάθε επενδυτική και αναπτυξιακή ικμάδα που εκπορεύεται από τον κλάδο.
Τα νούμερα σοκάρουν και οι αριθμοί λένε συνήθως πάντα την αλήθεια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο για το 2016 οι φαρμακοβιομηχανίες, έχουν κληθεί να πληρώσουν το ποσό των 950 εκατ. ευρώ για clawback και rebate, το οποίοτη φετεινή χρονιά εκτοξεύεται, στο 1,2 με 1,3 δις ευρώ. Nα σημειωθεί, ότι στο τελευταίο ποσό, περιλαμβάνεται και το αναδρομικό τέλος 25% που έχει επιβληθεί για τα καινοτόμα σκευάσματα από τις αρχές του 2017.
Πρόκειται για μία εξοντωτική πολιτική, η οποία καταρρακώνει κάθε ελπίδα ανάπτυξης. Μιλάμε πλέον για περιβάλλον αποεπένδυσης, τονίζουν εμφατικά οι επικεφαλής των δύο κορυφαίων θεσμικών οργάνων της φαρμακοβιομηχανίας ΣΦΕΕ και ΠΕΦ.
Την ίδια ώρα, στελέχη του ΣΦΕΕ, υπογραμμίζουν πως η πολιτική αυτή, θα έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθούν απολύσεις στις εταιρείες, ενώ όπως όλα δείχνουν,σταδιακά θα πάψουν και οι προωθητικές ενέργειες. Όταν μία εταιρεία, καταθέτει το 40% σχεδόν του τζίρου της σε clawback και rebate πως είναι δυνατόν, να προγραμματίσει επενδυτικά προγράμματα και να διατηρήσει αλώβητους τους εργαζόμενους, προσθέτουν στελέχη από την αγορά του φαρμάκου.
Λάβρος, κατά της πολιτικής αυτής, εμφανίστηκε πρόσφατα (στο 16ο Healthworld), ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης, σημειώνοντας, ότι «στο τέλος του τρέχοντος έτους έχουμε να πληρώσουμε και clawback rebate επομένως είμαστε και κλαμένοι και δαρμένοι, όπως είπε χαρακτηριστικά. Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς υποφέρει και η βιομηχανία αλλά και ο ασθενής», τόνισε. Αναφερόμενος στο τελευταίο μέτρο, το αναδρομικό τέλος 25% (από αρχές του 2017) το οποίο επιβλήθηκε για όλα τα νέα φάρμακα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, αυτό ανατρέπει κάθε λογική δικαίου, καλής επιχειρηματικής τακτικής, ανατρέπει ισορροπίες, εξαντλεί τη βιωσιμότητα των εταιρειών και θέτει σε αποεπένδυση το κράτος.
Αναφορικά με τις τεράστιες επιστροφές, όπως ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες ο ΣΦΕΕ, αποτελεί ευρωπαϊκό φαινόμενο και ενδεικτικό της φορολογικής εξόντωσης που υφίσταται ο φαρμακευτικός κλάδος, το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρίες στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα ειδικότερα, πρωταγωνιστεί αρνητικά, επιβάλλοντας επιβάρυνση τρεις φορές πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο στις φαρμακευτικές εταιρίες!
Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΣΦΕΕ από 10 Συνδέσμους Φαρμακευτικών Εταιριών Ευρωπαϊκών χωρών, οι φαρμακευτικές εταιρίες στην Ελλάδα συνεισφέρουν στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστό 27,3%(!!!) αυτής, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 8,6%.
Επιπλέον, στο συνέδριο του Healthworld, κ. Αποστολίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη –ως επιτακτικό αίτημα– πλέον της φαρμακοβιομηχανίας κάτι που πρέπει να γίνει τώρα, μεσούσης της συζήτησης του προϋπολογισμού. Καθώς η φαρμακευτική δαπάνη καθορίσθηκε αυθαίρετα από τους Θεσμούς, είναι επιτακτική η ανάγκη και μπορεί να γίνει και να δοθεί πράσινο φως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η αύξηση της δαπάνης από 1,845 σε 2,3 δις ευρώ, επεσήμανε ο ομιλητής, προσθέτοντας, ότι η δαπάνη, θα πρέπει να καθορίζεται από διάφορα κριτήρια και όχι μόνο από το ΑΕΠ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου