Συνολικά 240 φάρμακα έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά την τελευταία διετία, σύμφωνα με πληροφορίες από το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Πρόκειται κυρίως για γενόσημα σκευάσματα, αλλά και για φάρμακα που δεν προστατεύονται από πατέντα. Αιτία, όπως αναφέρουν οι φαρμακευτικές, οι συνεχείς μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων, γεγονός που έχει οδηγήσει τις πολυεθνικές να διακόψουν την εισαγωγή όσων έκριναν πως πλέον έχουν καταστεί ζημιογόνα, αλλά και πολλές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να σταματήσουν την παραγωγή φαρμάκων που θεωρούν σήμερα ασύμφορα.
Όπως σημειώνουν οι φαρμακευτικές, η πολιτική που
εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας περιορίζεται μόνο σε μειώσεις τιμών, ενώ υπάρχουν φάρμακα που έχουν τιμή χαμηλότερη από την χαμηλότερη τιμή παραγωγού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας στρεβλώσεις στην αγορά. Όπως εξηγούν, πλέον υπάρχουν φάρμακα, γενόσημα και πολλά μη πρωτότυπα φάρμακα, που το κόστος τους είναι τόσο φθηνό, ώστε να καθίσταται αδύνατη η συνέχιση της κυκλοφορίας τους, ενώ η στρεβλή προς τα κάτω τιμολόγηση έχει δημιουργήσει κινδύνους επάρκειας προϊόντων και αύξηση των επανεξαγωγών εισαγόμενων φαρμάκων, με αποτέλεσμα το συχνό φαινόμενο ελλείψεων στα φαρμακεία.
Η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει αυξήσεις τιμών, εκτός αν πρόκειται για διόρθωση λαθών. Τυχόν ανοδικές αναπροσαρμογές τιμών γίνονται σπάνια για λόγους δημόσιας υγείας (κυρίως λόγω κινδύνου απόσυρσης μοναδικών φαρμάκων, ανάλογα με τη σοβαρότητα νόσων και την ύπαρξη εναλλακτικών θεραπειών).
Οι φαρμακοποιοί εδώ και καιρό κάνουν λόγο για μεγάλες ελλείψεις από τα ράφια των φαρμακείων. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, γνωστοποίησε κατάλογο με 57 σκευάσματα που πλέον δεν μπορούν να βρουν οι ασθενείς, μεταξύ των οποίων γνωστά εμβόλια, σκευάσματα για το σακχαρώδη διαβήτη, αντιυπερτασικά, αντιλιπιδαιμικά και αντιθρομβωτικά φάρμακα.
Από την πλευρά του ο ΕΟΦ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του κατάλογο με φάρμακα για τα οποία έχει γνωστοποιηθεί η έλλειψή τους στην αγορά, αλλά και όσων η κυκλοφορία τους έχει διακοπεί για εμπορικούς λόγους και σε ενημέρωσή του σημειώνει πως "εργάζεται συνεχώς στην κατεύθυνση της εξεύρεσης των καταλληλότερων μέτρων για τον περιορισμό των ελλείψεων σε φαρμακευτικά προϊόντα”.
Σύμφωνα με παράγοντες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του φαρμάκου, οι ελλείψεις και οι αποσύρσεις αναμένεται να γίνουν πιο έντονες τους επόμενους μήνες, ειδικά μετά τα νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας για την αξιολόγηση των θεραπειών που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και τη διαπραγμάτευση στην τιμή των νέων ακριβών φαρμάκων. Σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας επιτροπή διαπραγμάτευσης θα διαπραγματεύεται τις τιμές ή τις εκπτώσεις των φαρμάκων, τα οποία αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ή προμηθεύονται τα δημόσια νοσοκομεία, θα συνάπτει συμφωνίες με τις φαρμακευτικές και θα εισηγείται στην επιτροπή αξιολόγησης σχετικά με την δημοσιονομική επίπτωση της αποζημίωσης των φαρμάκων.
Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου