Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Μπαργιώτας: Ατελείωτες ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ βιώνουν οι καρκινοπαθείς

Εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης ζουν καθημερινά ασθενείς με βαριές παθήσεις, κυρίως καρκινοπαθείς και χρονίως πάσχοντες, ή συγγενείς τους, καθώς μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ διατίθενται φάρμακα υψηλού κόστους και ειδικών παθήσεων με ένδειξη για έναρξη θεραπείας σε νοσοκομείο και συνέχιση εντός νοσοκομείου.

Αυτό τονίζει ο βουλευτής Λάρισας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη Κώστας Μπαργιώτας, σημειώνοντας ότι «για ατελείωτες ουρές, πολύωρες αναμονές, τριτοκοσμικές συνθήκες και συχνές ελλείψεις κάνουν λόγο οι ασθενείς, που είναι αναγκασμένοι να υπομένουν καρτερικά». Και συνεχίζει:

«Σημειωτέον, πρόκειται για βαριά ασθενείς που πηγαίνουν από τον γιατρό στο νοσοκομείο για εξετάσεις, πίσω στον γιατρό, έπειτα μία φορά το εξάμηνο στην ειδική επιτροπή, για να εγκριθεί η χορήγηση των φαρμάκων, και τέλος στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.
Τα λειτουργούντα φαρμακεία δεν επαρκούν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών χιλιάδων βαριά ασθενών. Πρόκειται για συνολικά 29 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα οκτώ στην Αττική (Μαρούσι, Ομόνοια, Ρέντης, Πειραιάς, Ν. Ιωνία, Καλλιθέα, Γκύζη, Λ. Αλεξάνδρας)».

Επειδή η πολιτεία «κλείνει τα μάτια» στην ταλαιπωρία και την γραφειοκρατία χιλιάδων ασθενών, τη στιγμή που πανηγυρίζει για την ύπαρξη πλεονασμάτων στα νοσοκομεία, ο βουλευτής Λάρισας κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό Υγείας: 1) Εξετάζετε εναλλακτικό τρόπο διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους και ειδικών παθήσεων, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασθενών και να μειωθεί η γραφειοκρατία; 2) Πόσο βελτιώθηκε επί των ημερών σας, ο χρόνος που χρειάζεται ένας καρκινοπαθής, για να αποκτήσει πρόσβαση σε φάρμακα και θεραπεία; Κατά πόσο μειώθηκε ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:




«Εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης ζουν καθημερινά ασθενείς με βαριές παθήσεις, κυρίως καρκινοπαθείς και χρονίως πάσχοντες, ή συγγενείς τους, καθώς μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ διατίθενται φάρμακα υψηλού κόστους και ειδικών παθήσεων με ένδειξη για έναρξη θεραπείας σε νοσοκομείο και συνέχιση εντός νοσοκομείου. Πρόκειται για συνολικά 29 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα οκτώ στην Αττική (Μαρούσι, Ομόνοια, Ρέντης, Πειραιάς, Ν. Ιωνία, Καλλιθέα, Γκύζη, Λ. Αλεξάνδρας). Για ατελείωτες ουρές, πολύωρες αναμονές, τριτοκοσμικές συνθήκες και συχνές ελλείψεις κάνουν λόγο οι ασθενείς, που είναι αναγκασμένοι να υπομένουν καρτερικά. Σημειωτέον, πρόκειται για βαριά ασθενείς που πηγαίνουν από τον γιατρό στο νοσοκομείο για εξετάσεις, πίσω στον γιατρό, έπειτα μία φορά το εξάμηνο στην ειδική επιτροπή, για να εγκριθεί η χορήγηση των φαρμάκων, και τέλος στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Επειδή τα λειτουργούντα φαρμακεία δεν επαρκούν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών χιλιάδων βαριά ασθενών,

Επειδή η αντιμετώπιση των βαριά ασθενών είναι καθρέφτης πολιτισμού και ευημερίας μιας χώρας,

Επειδή η πολιτεία «κλείνει τα μάτια» στην ταλαιπωρία και την γραφειοκρατία χιλιάδων ασθενών, τη στιγμή που πανηγυρίζει για την ύπαρξη πλεονασμάτων στα νοσοκομεία,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Εξετάζετε εναλλακτικό τρόπο διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους και ειδικών παθήσεων, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασθενών και να μειωθεί η γραφειοκρατία;

2) Πόσο βελτιώθηκε, επί των ημερών σας, ο χρόνος που χρειάζεται ένας καρκινοπαθής, για να αποκτήσει πρόσβαση σε φάρμακα και θεραπεία; Κατά πόσο μειώθηκε ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία;»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου