Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

«Κέρματα» για σύριγγες / προφυλακτικά προσεχώς και από τα φαρμακεία

Τον Μάιο αναμένεται η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος
Τον Μάιο αναμένεται η πρώτη αξιολόγηση του μέτρου που αφορά την τοποθέτηση αυτόματων μηχανών, οι οποίες προσφέρουν δωρεάν στα άτομα με πρόβλημα εξάρτησης, κουτιά με αποστειρωμένες σύριγγες/βελόνες, μαντιλάκια εμποτισμένα με αλκοόλ, προφυλακτικά καθώς και έντυπο με συμβουλές μείωσης της βλάβης.
Για τη δωρεάν παροχή των πιο πάνω αντικειμένων
απαιτείται η εξασφάλιση ειδικού κέρματος το οποίο λίαν συντόμως θα διανέμεται και από ιδιωτικά φαρμακείασε παγκύπρια βάσηπου έχουν εκφράσει πρόθεση να συμβάλουν στους στόχους της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ). Μέχρι σήμερα τα ειδικά κέρματα παρέχονταν από την ΑΑΕΚ και από άλλα δεκατέσσερα σημεία τα οποία αφορούν κυρίως τις μονάδες και προγράμματα απεξάρτησης που λειτουργούν παγκύπρια. «Κέρμα» μπορεί να πάρει κανείς και από τον Αντιναρκωτικό Σύνδεσμο στη Λευκωσία, καθώς και από τις Νοσηλευτικές Υπηρεσίες.
Η ΑΑΕΚ τροχιοδρόμησε την εγκατάσταση μηχανών αυτόματης παροχής κουτιών μείωσης της βλάβης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στη βάση απόφασης της Εθνικής Αρχής για τα Ναρκωτικά. Στόχος του έργου είναι η εύκολη πρόσβαση των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών σε κουτιά μείωσης της βλάβης ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ενέσιμη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Η χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων μείωσης της βλάβης εκτιμάται ότι θα μειώσει την εξάπλωση των λοιμωδών νοσημάτων και ειδικότερα του ιού της Ηπατίτιδας Γ (HCV) και του ιού HIV και άλλους κινδύνους υγείας που απορρέουν από την κοινή ή επαναλαμβανόμενη χρήση συρίγγων και άλλων ενέσιμων εργαλείων.
Τα δεδομένα της Κύπρου, με βάση το Δείκτη Επικράτησης Μολυσματικών Ασθενειών, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Από τα 1.304 αιτήματα θεραπείας το 2015, 270 άτομα έχουν αναφέρει ότι έχουν κάνει ενέσιμη χρήση ουσιών έστω και μία φορά στη ζωή τους, ενώ το 44,2% των ενδοφλέβιων χρηστών που εξετάσθηκε, διαγνώσθηκε θετικό στην Ηπατίτιδα Γ και ένα άτομο διαγνώσθηκε θετικό στον ιό του HIV. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ενδοφλέβιων χρηστών που υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις είναι πολύ μικρός (52 από τους 270 ενδοφλέβιους χρήστες). Η Κύπρος, πάντως, συγκαταλέγεται στις χώρες υψηλού κινδύνου επιδημικής έκρηξης των μολυσματικών ασθενειών Ηπατίτιδας και HIV/AIDS ανάμεσα σε χρήστες, ενώ έκθεση του EMCDDA κατατάσσει την Κύπρο στις χώρες με τα πλέον χαμηλότερα επίπεδα διάθεσης συρίγγων που διανεμήθηκαν ανά ενδοφλέβιο χρήστη.
Η τοποθέτηση μηχανών μείωσης της βλάβης εκτιμάται ότι έχει αυξήσει την πρόσβαση στις αποστειρωμένες βελόνες και σύριγγες, αφού είναι διαθέσιμες 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα ενώ παρέχουν και κάποιο βαθμό ανωνυμίας όσον αφορά την πρόσβαση στο υλικό. Κάθε μηχανή διαθέτει επίσης ενσωματωμένο (στο πλάι) κάδο απόρριψης χρησιμοποιημένων συρίγγων. Μηχανές μείωσης της βλάβης υπάρχουν και στις πέντε επαρχίες: Παλιό Νοσοκομείο Λευκωσίας (πίσω από Εξωτερικά Ιατρεία), Παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού (πλησίον της βάσης ασθενοφόρων), Παλιό Νοσοκομείο Λάρνακας (πλησίον Υγειονομικού), Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου (στην είσοδο), Εξωτερικός χώρος στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου (πλησίον Τμήματος Πρώτων Βοηθειών).
Μαρίνα Κουμάστα

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου