Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ξανθός: Τρία μεγάλα ελλείμματα στη Φαρμακευτική Πολιτική

Για σταδιακή αντιμετώπιση τριών μεγάλων ελλειμμάτων στην πολιτική του φαρμάκου έκανε λογο ο Ανδρέας Ξανθός, από το βήμα της Επιστημονικής Συνάντησης για την Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας.

Τα τρία αυτά κενά είναι, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας:
1.η έλλειψη ενός μηχανισμού HΤA (Health Technology Assessment),
2.η έλλειψη ενός σοβαρού μηχανισμού διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών αποζημίωσης και
3.η έλλειψη ενός μηχανισμού γρήγορης ενσωμάτωσης αξιόπιστων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Και στα τρία επίπεδα έχουν γίνει βήματα. Όχι αυτά που θα θέλαμε και όχι αυτά που απαιτούν οι συνθήκες και τα αδιέξοδα τα οποία έχουν δημιουργηθεί», σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο νόμο για το ΗΤΑ, που συντάχθηκε με την τεχνική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προσθέτοντας πως «πήραμε υπόψη μας καλές διεθνείς πρακτικές, μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχουμε βάλει ορισμένα κριτήρια τα οποία, κατά την άποψή μου, διασφαλίζουν ότι η συζήτηση θα γίνεται πλέον για τη θεραπευτική αξία ενός σύγχρονου και καινοτόμου φαρμάκου και όχι μόνο το κόστος».

Όπως τόνισε, εκκρεμεί η συγκρότηση της επιτροπής για το ΗΤΑ. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την 11μελή Επιτροπή έκλεισε σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά και υποψήφιοι υψηλού επιπέδου, με την Αριστοτέλους να εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη συμμετοχή.

«Έχουμε αρκετές αιτήσεις από αξιόλογους επιστήμονες, νομίζω ότι θα πάμε σε μία επιτροπή υψηλής εγκυρότητας και υψηλού επιστημονικού κύρους που θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός αξιολόγησης που θα διασφαλίζει και την πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας στην καινοτομία, αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη προϋπόθεση, είναι απαίτηση των πολιτών, είναι απαίτηση μίας κοινωνίας που θέλει να συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά δρώμενα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Όπως επανέλαβε η συζήτηση αυτή γίνεται διεθνώς και δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. «Υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση για τη βιωσιμότητα των συστημάτων αυτών με δεδομένες τις πολύ ακριβές τιμές των νέων φαρμάκων. Άρα υπάρχει μία ατζέντα, που συζητείται σε όλα τα διεθνή φόρα, η οποία επικεντρώνεται στο πως ακριβώς θα συνδυαστεί η πρόσβαση με την οικονομική βιωσιμότητα», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε, θα υπάρξει μια πολυκριτηριακή αξιολόγηση που θα δίνει έμφαση κυρίως στην προστιθεμένη θεραπευτική αξία, στο μετρήσιμο κλινικό όφελος, προφανώς στην προσθήκη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων που καλύπτουν μη προϋπάρχουσες θεραπείες και βεβαίως σε τελευταία ανάλυση και στο κριτήριο κόστους αποτελεσματικότητας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου