Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Η Αυστραλία πρώτη χώρα χωρίς καρκίνο τραχήλου της μήτρας!

Η Αυστραλία θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα που εξαλείφει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας! Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο δωρεάν εμβολιασμός για τον ιό HPV στα σχολεία της χώρας οδήγησε σε δραματική μείωση των ποσοστών του ιού στις νέες γυναίκες.
Το 2007, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άρχισε να παρέχει δωρεάν το εμβόλιο σε κορίτσια ηλικίας 12-13 ετών και το 2013 επέκτεινε το πρόγραμμα και στα αγόρια. Το 2016, το 78,6% των κοριτσιών ηλικίας 15 ετών και το 72,9% των 15χρονων αγοριών είχαν εμβολιαστεί.

Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό του ιού HPV στις γυναίκες ηλικίας 18-24 ετών μειώθηκε από 22,7% το 2005 σε 1,1% το 2015! Μέσα σε 40 χρόνια, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων προβλέπεται να μειωθεί σε ελάχιστες, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Suzanne Garland από το Νοσοκομείο Royal Women’s Hospital.

Ο ιός HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων) είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, που προκαλεί το 99,9% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Τον Δεκέμβριο του 2017, η κυβέρνηση εισήγαγε ένα πιο προηγμένο τεστ εξέτασης σε σχέση με το τεστ Παπ. «Εφόσον συνεχίζουμε το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, θα μπορούμε να εντοπίζουμε νωρίς εκείνους με τον ιό και όσο συνεχίζουμε τον εμβολιασμό, θα μπορούσαμε να μην έχουμε νέες περιπτώσεις καρκίνου σε 10-20 χρόνια», δήλωσε ο Ian Frazer από το πανεπιστήμιο Queensland, που συμμετείχε στην ανακάλυψη του εμβολίου.

Παρά την επιτυχία της Αυστραλίας, η έρευνα της Garland διαπίστωσε ότι τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ακόμη υψηλά στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Κατά τον Frazer, «Θα είναι μια πρόκληση να απαλλαγούμε από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως. Αλλά τα εργαλεία είναι εκεί για να το κάνουν».

Η εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εφικτή εάν οι κυβερνήσεις δράσουν. «Εκτός αν κάνουμε κάτι, θα εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους δολοφόνους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ως χώρα στην οποία εφευρέθηκε το εμβόλιο, έχουμε την υποχρέωση να την μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου