Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Εκλογές ΣΦΕΕ: Εν μέσω Novartis & εξόδου από το Μνημόνιο - Όχι Αποστολίδη για β' θητεία

Με το βλέμμα στραμμένο στην Παρασκευή 23 Μαρτίου στις εκλογές του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, βρίσκονται οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι καλούνται να εκλέξουν νέο πρόεδρο για την επόμενη τριετία.
Και το πιο προφανές θα έλεγε κανείς, είναι ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης θα ήταν και μία δεύτερη θητεία υποψήφιος, ωστόσο όπως αποκάλυψε ο ίδιος χθες στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν προτίθεται να είναι.
Και αυτό, διότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην δύσκολη αυτή συγκυρία που βιώνει η χώρα, με ανοιχτά πολλά μέτωπα για την οικονομία, την εξωτερική πολιτική και την κοινωνία, όπως η υπόθεση Novartis, δεν θα ήθελε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, όχι από... δειλία, αλλά ούτε από εμμονή για την καρέκλα. Θα παραμείνει όμως ενεργός (αλλά backstage}, όπως δήλωσε χθες στους συναδέλφους του, υπηρετώντας με συνέπεια και αφοσίωση τον ΣΦΕΕ από την θέση του ως μέλος του ΔΣ.
Τα πράγματα έχουν ζορίσει πλέον πολύ για τον νέο πρόεδρο του ΣΦΕΕ, όπως ακούστηκε να λέει χθες ο κ. Αποστολίδης. Εάν για παράδειγμα μέχρι σήμερα ο πρόεδρος του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της φαρμακοβιομηχανίας χρειαζόταν 20% με 30% του χρόνου του για να επιλύσει θεσμικά ζητήματα, το θέμα της Novartis, έχει ανεβάσει τον χρόνο αυτό, στο 50%. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΦΕΕ, έχει να «τρέξει» και τα της εταιρείας του (η οποία είναι πολυεθνική με μεγάλες υποχρεώσεις). Και η υπόθεση Novartis όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει για αρκετό καιρό στο προσκήνιο!
Επιπλέον, μία ακόμη πρόκληση με την οποία θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, είναι ο ερχόμενος Αύγουστος, καθώς στις 19 Αυγούστου, η Ελλάδα βγαίνει τυπικά (όχι όμως ουσιαστικά) από το Μνημονιακό Πρόγραμμα. Το γεγονός αυτό, έχει ένα συμβολισμό για τον κλάδο, καθώς θα πρέπει η κυβέρνηση και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να προχωρήσει σε μία σειρά μέτρων και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που έμειναν στη μέση αναφορικά με τη φαρμακοβιομηχανία. Ήρθε η ώρα, όπως έχει τονίσει πολλές φορές τελευταία ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, να περάσουμε σε αναπτυξιακά έργα και να ξεφύγουμε πλέον από τα οριζόντια μέτρα (clawback, rebate και διαρκείς μειώσεις τιμών) που γονάτισαν πράγματι τον κλάδο.
Μετά τον Αύγουστο του 2018, θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει «κάτι» στην υγεία, διότι και η υγεία και δη η φαρμακοβιομηχανία, έδωσε γη και ύδωρ όλα τα χρόνια της ύφεσης. Στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει όχι μόνο την οικονομία, την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα, αλλά και την κοινωνία, χρηματοδοτώντας απρόσκοπτα μεγάλο μέρος ευπαθών και ανασφάλιστων συνανθρώπων μας.
Οι επόμενες ημέρες για τους ανθρώπους της φαρμακοβιομηχανίας, θα είναι ημέρες γεμάτες από ζωηρές συζητήσεις και ζύμωση για το ποιος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του ΣΦΕΕ. Ο νέος πρόεδρος που θα αναλάβει το τιμόνι της φαρμακοβιομηχανίαςαλλά και τα 65 μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (εκ των οποίων τα 20 αντιπροσωπεύουν ελληνικές βιομηχανίες) ετοιμάζονται να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα και αποφασισμένοι να μην χαιδέψουν τα αυτιά των κυβερνώντων, όπως άλλωστε έπραξε τα τελευταία τρία χρόνια και ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου