Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Η σίελος του κουνουπιού θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου κατά του αρμποϊού

Η σίελος του κουνουπιού θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου κατά του αρμποϊού σύμφωνα με μια νέα ανάλυση στο περιοδικό για τα λοιμώδη νοσήματα «Journal of Infectious Diseases» .
Κατά τις πρόσφατες δεκαετίες, οι μεταφερόμενοι μέσω κουνουπιών αρμποϊοί, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο chikungunya, ο ιός του δάγγειου πυρετού και ο Ζίκα, έχουν επανεμφανιστεί και εξαπλωθεί ευρέως, και σε ορισμένες περιπτώσεις πανδημικά, προκαλώντας σοβαρές επείγουσες καταστάσεις για τη δημόσια υγεία.

Η ανάπτυξη και η χρήση του εμβολίου έχει γίνει πιο σύνθετη λόγω του τεράστιου αριθμού των διαφορετικών ιών, κατά υπότυπο και παραλλαγή στελεχών, και λόγω της αδυναμίας πρόβλεψης των εξάρσεων.
Η παρατήρηση ότι η σίελος των αρθροπόδων διευκολύνει τη μετάδοση παθογόνων, συμπεριλαμβανομένων των παρασίτων λεϊσμανίασης, των Borrelia burgdorferi και ορισμένων αρμποϊών, θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη των νόσων από αρμποϊούς.
Οι ιοί που μεταφέρονται με την σίελο κουνουπιών μπορεί πιο εύκολα να γίνουν αιτία έναρξης λοίμωξης του ξενιστή εκμεταλλευόμενοι τις έμφυτες και προσαρμoστικές ανοσοαποκρίσεις του ξενιστή στην σίελο. Αυτό παρέχει ένα σκεπτικό για τη δημιουργία εμβολίων κατά των πρωτεϊνών των σιελογόνων αδένων των κουνουπιών, αντί μόνο κατά των πρωτεϊνών του ιού που περιέχονται εντός της σιέλου, επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης.
Ως απόδειξη της αρχής αυτής, τα αποτελέσματα από τον εμβολιασμό με αντιγόνα από τους σιελογόνους αδένες της σκνίπας σε μοντέλα ζώων είναι αισιόδοξα, αναφέρει το άρθρο.
Μια παρόμοια προσέγγιση με τη χρήση πρωτεϊνών από τους σιελογόνους αδένες σημαντικών κουνουπιών διαβιβαστών, όπως το κουνούπι Τίγρης (Aedes aegypti), μπορεί να παρέχει προστασία κατά των πολλαπλών λοιμώξεων από ιούς μεταφερόμενους με κουνούπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου