Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Απόψεις : Περί γενοσήμων κι ασφαλών φαρμάκων ο λόγος… (γράφει ο Γ,Κιοσες μέλος ΔΣ ΦΣΘ μέλος ΔΣ ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης και μέλος ΕΣ ΟΣΦΕ)


Περί γενοσήμων κι ασφαλών φαρμάκων ο λόγος…
(0,8 τοις εκατό, καλά είναι? να το αφήσω?)

Θαύμα! Θαύμα! Το κράτος εφαρμόζει πολιτική για τα γενόσημα σε βάρος των φαρμακείων. Πώς κι έτσι (sic!)? Τώρα μας επιβάλλουν και το στοκ που θα έχουμε.

ΕΛΕΟΣ!

Μάθαμε να τα ρίχνουμε όλα στον Καρόνε. Λες και δεν ξέρουμε ότι οι εχθροί του κλάδου ζουν ανάμεσά μας. Για να μην εισάγουμε καινά δαιμόνια ας πούμε λοιπόν ότι ρωτάνε οι ελεγκτές: αφού φιλελευθεροποιήσατε τη νομοθεσία σας γιατί δεν ανοίγει χώρος για επενδύσεις μεγάλου κεφαλαίου? (εφ. RealNews, 24/6). Tο μεταφράζω: Αφού σας ρημάξαμε στους
φόρους και τώρα θα ελέγχουμε και το απόθεμά σας, πώς ζείτε 10 χιλιάδες φαρμακεία? Γιατί δεν κλείνετε για να έρθει η «μεγάλη επένδυση»? Από ποιους άραγε θα έρθει? Γιατί δεν ταράζεστε με τις εξαγορές των μεγάλων e-shops από την Amazon και τα Ευρωπαϊκά αντίστοιχά της? Πώς αντέχετε με απίστευτα χαμηλές τιμές φαρμάκων? Πόσα βγάζετε επιτέλους? Αφού βάζουν και το διαλυμένο λαό να μας το λέει… Γιατί δεν κλείνετε?

Η απάντησή μας στις σοβιέτ αντιλήψεις - τύπου οικογενειακού γιατρού- είναι: Η ισχύς μας είναι η αγάπη του κόσμου, η διαπροσωπική μας σχέση με τους ασθενείς-πελάτες μας, το δέσιμο του απλού πολίτη με το φαρμακοποιό του.

Τώρα όμως ήρθε η δική μας σειρά να ρωτάμε: Αφού είναι τόσο άριστες οι τιμολογιακές πολιτικές γιατί έχει τόσες πολλές ελλείψεις? Γιατί οι συμμετοχές έχουν ανέβει στα ταβάνια? Οι θιασώτες του «φτηνού φαρμάκου για το λαό» έχουν καταλάβει ότι είναι φτηνό μόνο για τον ΕΟΠΥΥ κι ο λαός το πληρώνει κι παρά τις εξαγγελίες θα συνεχίσει να το χρυσοπληρώνει?

Ασφάλεια των φαρμάκων (βλέπε βαλσαρτάνη). Στην Ευρώπη γίνεται χαμός. Στην Ελλάδα όμως, στην επιτροπή της Βουλής δε ρωτήθηκε σχετικά η καθηγήτρια Φαρμακολογίας του πανεπιστήμιου Πατρών και πρόεδρος του ΕΟΦ. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Όλες οι ερωτήσεις που της έγιναν ήταν πολιτικάντικες και αβανταδόρικες και σκοπό είχαν να αναδείξουν τον «παράδεισο» της υγείας που ζούμε από το 2015 μέχρι σήμερα. Το γιατί δεν αισθανόμαστε όλοι την ίδια ευφορία είναι ψιλά γράμματα..
Έσκασε το σκάνδαλο της βαλσαρτάνης και ποιος φαντάζεται τι κρύβει από πίσω. (Αμερικάνοι πρωτοτυπάδες VS Ευρωπαίοι γενοσημάδες)

 Και δυο λόγια για την ΗΤΑ επιτροπή. Ουδείς φαρμακοποιός πάγκου. Μόνο πανεπιστημιακοί που δε γνωρίζουν και δεν θέλουν να γνωρίσουν την πιάτσα, μόνο  νοσοκομειακοί (και ας πανηγυρίζουμε για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας), μόνο κομματικοί φίλοι. Είναι πιθανό να γίνει μια απλή αντιγραφή των κριτηρίων του EU-net  μετά από σωρεία extra πληρωμών. Για τους δικούς τους δεν έχει εξοικονόμηση δαπανών?

Το μέλλον είναι στις φαρμακευτικές υπηρεσίες και την αναδυόμενη γενιά των νέων ειδικών. Στον ΠΦΣ που ακόμα διακατέχεται από άλλων εποχών αντιλήψεις αυτά δε φαίνεται ακόμη να είναι κατανοητά πράγματα, όμως επιμένω:

ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ και κατ’ αποκοπή αμοιβή
και στα φάρμακα και στις υπηρεσίες.

Στα σήμερα, τα πάντα αλλάζουν την επόμενη στιγμή. Άραγε πόσες στιγμές πρέπει να περάσουν μέχρι να έρθει κάποιος να τους κάνει να καταλάβουν. Ασμένως περιμένουμε έναν ακόμα ξεπερασμένο πρόεδρο να αναλάβει.  Αυτοί θα είναι στη σύνταξη, όταν εμείς θα διαλογιζόμαστε?

Προς το παρόν κάντε ησυχία, ο κλάδος κοιμάται..

Κιοσές Γεώργιος-Κωνσταντίνος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου