Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Ευρήματα υποστηρίζουν τον εμβολιασμό αγοριών κατά του HPV πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας

Από μια ανασκόπηση των υφιστάμενων αποδεικτικών στοιχείων προκύπτει ότι ο εμβολιασμός κατά του HPV σε άνδρες είναι μέτρια αποτελεσματικός κατά της επίμονης λοίμωξης από HPV στην πρωκτογεννητική χώρα και κατά των υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων πρωκτού σε πληθυσμούς που αποτελούνται κυρίως από άνδρες που έχουν προσβληθεί από τον HPV.

Η πρώτη στο είδος της συστηματική ανασκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Medicine , αξιολόγησε επτά μελέτες εμβολιασμού κατά του HPV σε άνδρες (τέσσερις τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές, τρεις μη τυχαιοποιημένες μελέτες), οι οποίες αποτελούνταν από 5.294 συμμετέχοντες.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά τουλάχιστον 16 επίμονων λοιμώξεων από HPV στην πρωκτογεννητική χώρα σε περίοδο έξι μηνών ήταν 46,9% (95% ΔΕ 28,6%-60,8%), ενώ η αποτελεσματικότητα κατά των επίμονων στοματικών λοιμώξεων ήταν 88% (95% ΔΕ 2%-98%).
Παρατηρήθηκε αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ποσοστό 61,9% (95% ΔΕ 21,4%-82,8%) και 46,8% (95% ΔΕ -20% έως -77,9%) κατά των ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων-νεοπλασίας πρωκτού βαθμού 2 και 3, αντίστοιχα.
Δεν ήταν διαθέσιμες ουσιαστικές εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας του πέους βαθμού 2 ή 3 και δεν προσδιορίστηκαν δεδομένα για τον πλακώδη καρκίνο του πρωκτού, του πέους ή της κεφαλής και αυχένα.
Σε συμμετέχοντες που ήταν οροαρνητικοί στον HPV και είχαν αρνητική PCR στην ένταξη, η αποτελεσματικότητα ήταν υψηλότερη σε όλες τις εκβάσεις.
Τα ευρήματα υποστηρίζουν τον εμβολιασμό αγοριών κατά του HPV πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Οι συντάκτες της μελέτης συμπέραναν ότι οι μελέτες μοντελοποίησης θα εξακολουθούν να είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση των επιδράσεων της προσθήκης ανδρών στα υφιστάμενα προγράμματα εμβολιασμού σε γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου