Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Με βάση την Ελλάδα η τιμολόγηση φαρμάκων στις ΗΠΑ !

Ο Πρόεδρος Trump αποκάλυψε χθες ότι το κρατικό πρόγραμμα Medicare θα πληρώνει για ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα με βάση τις τιμές που καταβάλλονται σε άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνει και η Ελλάδα!

Ειδικότερα, οι χώρες που μελετώνται να λαμβάνονται υπόψη είναι οι: Αυστρία, Βέλγιο, Καναδάς, Τσεχία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση παρουσίασε έκθεση, σύμφωνα με την οποία, αν ληφθούν υπόψη οι τιμές φαρμάκων σε άλλες χώρες, το κόστος για 27 ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι δυνατόν να μειωθεί έως και κατά 80%!
Ο Αμερικανικός πρόεδρος δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί πληρώνουν περισσότερο, ώστε οι άλλες χώρες να πληρώσουν λιγότερα. Αυτή είναι μια επαναστατική αλλαγή. Κανείς δεν είχε το θάρρος να το κάνει ή απλώς δεν το θέλησε».
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο νέος τρόπος αποζημίωσης αναμένεται να ξεκινήσει έως τις αρχές του 2020. Η συνολική εξοικονόμηση για το πρόγραμμα Medicare εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 17 δις δολάρια!
Θυμίζουμε ότι, προεκλογικώς, οTrump είχε υποσχεθεί σκληρές διαπραγματεύσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες, ώστε να μειωθεί το συνεχώς αυξανόμενο κόστος. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όμως, εγκατέλειψε το σχέδιο του.
Στο μεταξύ το κόστος του Medicare για φάρμακα συνεχίζει να αυξάνεται. Οι δαπάνες για φάρμακα αυξάνονται με μέσο ποσοστό περίπου 9,5% ετησίως από το 2009, σύμφωνα με την Medicare Payment Advisory Commission, μια ανεξάρτητη υπηρεσία που συμβουλεύει το Κογκρέσο.
Η εφαρμογή του μέτρου θα επιφέρει μείωση του κόστους και για τους ίδιους τους ασθενείς, καθώς οι δικαιούχοι του Medicare επιβαρύνονται με το 20% του κόστους των φαρμάκων. Βέβαια, οι περισσότεροι δικαιούχοι έχουν συμπληρωματική ασφάλιση, για να καλύπτουν τη συμμετοχή τους για φάρμακα.
Όπως είναι φυσικό οι φαρμακοβιομήχανοι έχουν αντιρρήσεις. «Η διοίκηση επιβάλλει ελέγχους ξένων τιμών από χώρες με κοινωνικοποιημένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, που αρνούνται την πρόσβαση των πολιτών τους και την αποθάρρυνση της καινοτομίας», δήλωσε ο Stephen J. Ubl, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pharmaceutical Research and Manufacturers of America.
Από την πλευρά τους, οι δημοκρατικοί ζητούν από τον πρόεδρο Τραμπ πιο δραστικά μέτρα και τον καλούν να φέρει προς συζήτηση ειδικό σχέδιο για την έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων απευθείας με τις φαρμακοβιομηχανίες, με στόχο τη μείωση του κόστους.
Η κυβέρνηση Obama είχε δοκιμάσει ένα ανάλογο σχέδιο μείωσης των τιμών το Μάρτιο του 2016, αλλά αναγκάστηκε να το πάρει πίσω, έπειτα από αντιδράσεις φαρμακοβιομηχανιών, γιατρών και ασθενών, αλλά και μέλη του Κονγκρέσου (και δημοκρατικούς).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου