Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

«Ρετούς» στη Φαρμακευτική Πολιτική: Αλλαγές σε τιμολόγηση, clawback & rebate

Τα νέα χαρακτηριστικά, που επιδιώκει να προσδώσει η Αριστοτέλους στο Φάρμακο, παρουσίασε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας, Γ. Γιαννόπουλος, στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης. Αλλαγές στην τιμολόγηση, που οδηγούν σε αυξήσεις, νέος υπολογισμός claw-back και rebate, αλλά και η επιμονή στους κλειστούς προϋπολογισμούς, ξεχωρίζουν.
Στην προσπάθεια σύνθεσης της πρότασης για τη «νέα αρχιτεκτονική» στο φάρμακο, όπως την είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα ο κ. Γιαννόπουλος, φαίνεται πως η Αριστοτέλους προβληματίστηκε περισσότερο με το μοντέλο της τιμολόγησης που θα ακολουθηθεί. Επέμεινε, δε, στο σενάριο των κλειστών προϋπολογισμών, επέστρεψε στην αρχική της σκέψη για τον υπολογισμό του claw-back, ενώ φέρεται να υιοθέτησε πρόταση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων για κλιμακωτό rebate.

Τιμολόγηση


Το «καλάθι» των χωρών, από το οποίο θα αντλούνται τιμές φαρμάκων ως βάση υπολογισμού της διαδικασίας τιμολόγησης, φέρεται να αποτέλεσε και το μεγαλύτερο γρίφο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, υπήρξαν αρχικά σκέψεις οι τιμές on και off patent φάρμακα να προκύπτουν από το μ.ο. των χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης (έως τώρα υπολογίζονται με το μ.ο. των τριών χαμηλοτέρων της Ε.Ε.), με βαρύτητα, ωστόσο, να πέφτει σε ένα «καλάθι» που θα περιλαμβάνει μόνο τις χώρες της Ευρωζώνης.

Η αλήθεια είναι ότι επιλογή «λύνει τα χέρια» στο τμήμα τιμολόγησης του ΕΟΦ, τα μέλη του οποίου θα καλούνται να υπολογίζουν βάσει τιμών φαρμάκων μόνο σε ευρώ. Θα αποφεύγονται, έτσι, μερικά από τα συνηθέστερα λάθη που προέκυπταν μέχρι σήμερα κατά τον υπολογισμό βάσει της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Η επιλογή της Ευρωζώνης, λοιπόν, ως το «καλάθι» των χωρών της τιμολόγησης, ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον κ. Γιαννόπουλο, στο πρόσφατο συνέδριο PhC’18, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Στην παρουσίαση της πρότασης του Υπουργείου την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή, εξήγησε πως η τιμολόγηση, τόσο για οn patent όσο και για off patent φάρμακα, θα γίνεται με βάσει τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.

Το γενόσημο ενός φαρμάκου θα λαμβάνει το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, όπως ισχύει, ενώ το βιο-ομοειδές θα διαμορφώνεται στο 75% της τιμής αναφοράς του πρωτότυπου βιολογικού φαρμάκου. Παράλληλα, προωθείται και η ομογενοποίηση τιμών των γενοσήμων, που όπως είχε αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος θα επιτρέψει ακόμη και αύξηση τιμών σε όσα γενόσημα είναι κάτω από αυτό το όριο. Εκτιμάται, πάντως, πως η ομογενοποιήση θα επιτρέψει και την απλοποίηση της διαδικασίας αποζημίωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Γιαννόπουλος παρουσίασε την Πέμπτη και τα αποτελέσματα προσομοίωσης της προτεινόμενης τιμολόγησης, βάσει των οποίων η δαπάνη θα αυξηθεί κατά 27 εκατ. ευρώ (στη χονδρική τιμή).

Διευκρινίστηκε, επιπλέον, πως σαν τιμολογιακό «μαξιλαράκι» θα λειτουργήσει το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας και συγκεκριμένα πως η τιμή του εκάστοτε φαρμάκου δεν θα μπορεί να πέσει κάτω από το 0.20 ευρώ του ΚΗΘ…

Εν τω μεταξύ, η απόφαση για μια και μόνο γενική ανατιμολόγηση φέτος φαίνεται πως θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Το Υπουργείο Υγείας φέρεται να αποφάσισε να θεσμοθετήσει τη μια ετήσια ανατιμολόγηση. Δελτίο τιμών νέων φαρμάκων θα εκδίδεται ανά τρίμηνο και θα αφορά μόνο όσα φάρμακα έληξε η πατέντα τους και πρέπει να αλλάξουν κατηγορία. Τα νέα αυτά off patent, πλέον, φάρμακα θα εντάσσονται στη συνέχεια στο συνολικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του έτους.

Clawback & Rebate

Στα αρχικά της σχέδια για ένα μοντέλο υπολογισμού του ποσού του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής, το γνωστό clawback, που θα βασίζεται στο μίγμα 70%-30% επιστρέφει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Δηλαδή, το 70% θα υπολογίζεται βάσει του μεριδίου αγοράς της εταιρίας και το 30% βάσει της προϊοντικής ανάπτυξης.

Όταν η Αριστοτέλους είχε ανοίξει το θέμα αλλαγής της μεθόδου υπολογισμού του clawback είχε κρίνει ως ορθότερο μίγμα το 70-30, για να δεχθεί τις έντονες ενστάσεις και αντιρρήσεις της φαρμακοβιομηχανίας. Οδηγήθηκε έτσι σε μια μικρότερη απόκλιση, υιοθετώντας το 90%-10%, με το 10% φυσικά να αποτελεί το μερίδιο ανάπτυξης της κάθε εταιρίας.

Βάσει της ΥΑ του 90%-10%, «ως μερίδιο ανάπτυξης λαμβάνεται ο λόγος ανάπτυξης της εταιρείας προς άθροισμα όλων των θετικών αναπτύξεων», βάσει της ΥΑ που το εισήγαγε. Το νέο clawback (70%-30%) θα υπολογίζεται για την κάθε εταιρεία βάσει των αντίστοιχων κλειστών προϋπολογισμών, ενώ θα υπάρξουν και κάποιες αλλαγές στη διαδικασία υπολογισμού του.

Να θυμίσουμε ότι σχετικά πρόσφατα, με απόφαση του ο Ανδρέας Ξανθός εξαίρεσε από το κριτήριο ανάπτυξης τα νέα γενόσημα και τα εμβόλια.

Σε ό,τι αφορά το rebate, πάντως, το Υπουργείο Υγείας φέρεται να επιβεβαίωσε την πρόθεση του να καταργήσει το 25% υιοθετώντας, μάλιστα, την πρόταση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για ένα κλιμακωτό και χαμηλότερο rebate.

Κλειστοί Προϋπολογισμοί

Αμετακίνητη στην απόφαση της να εισάγει κλειστούς προϋπολογισμούς, ανά ATC4 κατηγορίες, μια πρόθεση που είχε συναντήσει επίσης πολλές ενστάσεις, κυρίως λόγω της έλλειψης επιδημιολογικών δεδομένων για τη χώρα μας.

Ο κ. Γιαννόπουλος, όμως, φέρεται να δήλωσε και πάλι πως τα όρια των κλειστών προϋπολογισμών προέκυψαν με επιστημονικά κριτήρια (βάσει της δαπάνης του 2017), χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω. Πάντως, σημειώθηκε πως οι περίπου 100 πρώτες κατηγορίες καλύπτουν το 90% της συνολικής δαπάνης, ενώ προτείνεται και η ενοποίησης δύο κατηγοριών ATC4 σε έναν κλειστό προϋπολογισμό.

Ένα από τα μάλλον αισιόδοξα σενάρια που φαίνεται να προωθεί, πάντως, η Αριστοτέλους είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης για φάρμακα χρονίων νοσημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο θέλει να εγκρίνονται για αποζημίωση σε 28 ημέρες, χρόνος που ίσως ακούγεται ουτοπικός δεδομένων των καθυστερήσεων που ήδη αντιμετωπίζει η διαδικασία, ακόμη και στο πλαίσιο των Επιτροπών Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου