Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Άνω κάτω η φαρμακευτική αγορά;

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνεδρίαση της Επιτροπή Παρακολούθησης της Δαπάνης την προηγούμενη Παρασκευή, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενημέρωσε ότι προτίθεται – μεταξύ άλλων – να καταθέσει πρόταση για νέο υπολογισμό του clawback το οποίο θα κατανέμεται κατά 70% σε όλη την αγορά και κατά 30% στα αναπτυσσόμενα φάρμακα. Μέχρι στιγμής ή αναλογία ήταν 90-10, αλλά το 10% αφορούσε συνολικά την εταιρεία και όχι το προϊόν. Πρόκειται για ένα τεράστιο λάθος που αναμένεται να πλήξει και τους ασθενείς και τον κλάδο, καθόσον αναμένεται η πιθανή αυτή η απόφαση να οδηγήσει και στην αναστολή εισόδου νέων φαρμάκων στη χώρα, αλλά και σε κίνδυνο απόσυρσης επιτυχημένων φαρμάκων. Κι αυτό γιατί θα «στοχοποιούνται» πλέον συγκεκριμένα φάρμακα που παρότι προφανώς η αύξηση των πωλήσεών τους, σημαίνει ότι έχουν σημαντικό θεραπευτικό αποτέλεσμα – θα «τιμωρούνται» με υπέρογκα ποσοστά clawback που μαζί με τα rebates, όπως έδειξαν ενδεικτικοί υπολογισμοί, μπορεί να α φτάνουν και στο 60-70% των πωλήσεων. Αυτή η κατάσταση θα κάνει ζημιογόνα την κυκλοφορία των, συγκεκριμένων πλέον, προϊόντων και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οδηγήσει τις μητρικές εταιρείες στην απόσυρσή τους. Για νέα φάρμακα, ούτε λόγος! Παρά το γεγονός ότι το ΥΥ φαίνεται να υιοθετεί την κατάργηση του 25% για τα νέα φάρμακα, με την κατανομή του 30% στα αναπτυσσόμενα φάρμακα, πρακτικά εισάγει ένα νέο -ακόμη πιο επικίνδυνο – μέτρο που σκέπτονται να εφαρμόσουν και στα νέα αλλά και σε όλα τα αναπτυσσόμενα φάρμακα, ότι είχε συζητηθεί η αλλαγή του άδικου – όπως είχε χαρακτηριστεί από όλες τις πλευρές – clawback, το Υπουργείο επιλέγει ένα εντελώς λάθος τρόπο.

Επίσης η ηγεσία του Υπουργείου προσανατολίζεται η τιμολόγηση να γίνεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης (ενώ ως τώρα προέκυπτε από το Μ.Ο. των 3 χαμηλότερων τιμών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση – πέραν του ότι πιθανόν είναι αντισυνταγματική (βλ. παρακάτω) θα πυροδοτήσει το γνωστό φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών. Αν σήμερα που τα φάρμακα τιμολογούνται με το Μ.Ο. των 28 χωρών της ΕΕ υπάρχουν προβλήματα επάρκειας φαρμάκων στη χώρα λόγω των παράλληλων εξαγωγών και αναγκάζεται ο ΕΟΦ κατά καιρούς να δημοσιοποιεί λίστες με φάρμακα για τα οποία απαγορεύει τις εξαγωγές, η απόφαση να τιμολογούνται με τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης θα δημιουργήσει τεράστια κίνητρα στους επιτήδειους.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2003 είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο νόμος 2992/02 που έθετε τότε ως κριτήριο για τον προσδιορισμό της τιμής των φαρμάκων τη χαμηλότερη τιμή πώλησής τους στην Ευρώπη. Το σκεπτικό ήταν ότι παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική ελευθερία, που πρέπει να λαμβάνει ως κριτήριο τη λειτουργία μιας ορθολογικά οργανωμένης επιχείρησης που πρέπει να έχει και κάποιο ποσοστό κέρδους.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου