Ρεκόρ υπερβάσεων στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ σημειώνεται κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2018, με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται στα 276 εκατ. ευρώ έναντι 218 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φαρμακευτικές εταιρείες πληροφορήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ την εν λόγω υπέρβαση, όπου έκπληξη φαίνεται να προκάλεσε το γεγονός ότι ο φετινός Ιούνιος  έκλεισε με υπέρβαση στα 49 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με κύκλους της φαρμακευτικής αγοράς αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αύξησης, το clawback εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος στα τουλάχιστον 605 εκατ. ευρώ στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, ενώ προβληματίζει και η υπέρβαση των νοσοκομειακών φαρμάκων 1Α, τα οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και τα οποία συνολικά κόστισαν 44 εκατ. ευρώ έναντι 28 εκατ. ευρώόπως είχε προϋπολογιστεί. 
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως ο ΕΟΠΥΥ προχωράει κανονικά στο σχεδιασμό ενός συστήματος κλειστών προϋπολογισμών. Το τελικό σχέδιο θα παραδοθεί το Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο στο Υπουργείο, αλλά αν θα αξιοποιηθεί και με ποιο τρόπο δεν έχει αποσαφηνιστεί.
Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Σωτήρης Μπερσίμης έχει αποφασίσει την έγκριση πίστωσης 20.000 ευρώ για την υλοποίηση του έργου μέσα στο 2018 και την ανάθεση του στον καθηγητή Δημοσθένη Παναγιωτάκο, της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών