Φωτιά έχει πάρει αυτές τις μέρες το κλειστό chat των φαρμακαποθηκάριων καθώς δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης, το οποίο “γλιτώνει” τις φαρμακαποθήκες από την “έξοδο” τους από τις πόλεις.
Έπειτα από ένα μεγάλο αγώνα που διεξήχθη για το σοβαρό θέμα της χρήσης γης, όπου ένα τελευταίο νομοσχέδιο ούτε λίγο ούτε πολύ “πέταγε” τις φαρμακαποθήκες εκτός ακτίνας πόλεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, στις 2 Ιουλίου υπεγράφει τελικά το πολυπόθητο Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι φαρμακαποθήκες εξαιρούνται της μεταφοράς σε εγκαταστάσεις εκτός πόλεων προκειμένου να μην διαταραχθεί η δραστηριότητα τους ως προς την προσφορά τους στη δημόσια υγεία.
Να σημειωθεί ότι το θέμα χρήσης γης ταλαιπωρούσε τον κλάδο 30 χρόνια τώρα και είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι βρίσκει τελικά λύση.
Τη μεγάλη επιτυχία οι φαρμακαποθήκες χρωστούν στη δικηγορική εταιρεία «Αραχωβίτης Βασίλειος & Συνεργάτες» που “πάλεψε” κυριολεκτικά όλο αυτό το διάστημα για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.
Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι το θέμα/πρόβλημα αναδείχθηκε για πρώτη φορά στο 1οσυνέδριο της Ναυτεμπορικής για την Υγεία, όταν ο managing partner της εταιρείας AV LAWFIRM κ. Αραχωβίτη ανέφερε στην ομιλία του, το τότε Προεδρικό Διάταγμα που είχε βγει σε διαβούλευση, παρουσία του γενικού διευθυντή της ΠΕΙΦΑΣΥΝ και “έκαιγε” τις φαρμακαποθήκες. Μετά από αυτό κινητοποιήθηκαν οι συνεταιρισμοί με επικεφαλής αυτόν το Πειραιά και απευθύνθηκαν στο γραφείο του κ. Αραχωβίτη να αναλάβει όλες τι νομικές ενέργειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PROFARM SA κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης μας είχε αναφέρει ότι το να βγάλεις εκτός πόλης μια φαρμακαποθήκη είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει μετά το έργο της σωστά, καθώς η φαρμακαποθήκη να είναι σε θέση, σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως ένας σεισμός ή μία επιδημία να παραδώσει σε δύο ώρες τα απαραίτητα φάρμακα στα φαρμακεία.
Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο κ. Σκυλακάκης, «Είναι εντελώς παράλογο να επιτρέπεις σε υπεραγορές τροφίμων να είναι μέσα στον αστικό ιστό, όπου εκεί παρκάρουν όλη μέρα αυτοκίνητα, μεταφέρονται χιλιάδες προϊόντα καθημερινά, τις επισκέπτονται δεκάδες άνθρωποι και δεν να μην θεωρεί το κράτος αναγκαίο μέσα στον αστικό ιστό τη φαρμακαποθήκη η οποία δεν έχει την αντίστοιχη κίνηση, αν δεν ξέρεις δηλαδή που είναι δεν θα την πάρεις καν χαμπάρι, δεν ενοχλεί τους κατοίκους, δεν ρυπαίνει το περιβάλλον και συγχρόνως προσφέρει στη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία είναι χονδρεμπορικό κατάστημα, δεν είναι αποθήκη με την έννοια της αποθήκης που έχει κανείς στο μυαλό του όταν πρόκειται για άλλου είδους προϊόντα».
Ο κ. Θανάσης Μουχτής, Γενικός Διευθυντής του ΠΕΙΦΑΣΥΝ ευχαρίστησε με το δημόσια ανάρτηση στα social media το δικηγορικό γραφείο του κ. Αραχωβίτη λέγοντας ότι η διαχείριση του θέματος από πλευράς του ήταν καθοριστικής σημασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η “νίκη” είναι πολύ μεγάλη γιατί οι φαρμακαποθήκες πίστευαν ότι αν τους δοθεί έστω και μια μικρή απαλλαγή αυτή θα αφορά μόνο τις μικρές σε τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) αποθήκες μέχρι 1500 τ.μ. για την ακρίβεια. Ωστόσο, αυτό θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα σε φαρμακαποθήκες που είχαν επενδύσει μεγάλα κεφάλαια σε περιόδους οικονομικής κρίσης για να έχουν πάνω από 1500 τ.μ. έτσι ώστε να κάνουν πιο αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Η επιτυχία τους εγχειρήματος και του αγώνα αυτού είναι ότι στο Προεδρικό Διάταγμα συμπεριλήφθησαν τελικά όλες οι υφιστάμενες φαρμακαποθήκες ανεξαιρέτου τ.μ.
Τέλος, αξίζει να αναγνωρίσουμε και το σημαντικό ρόλο της ειδικής συμβούλου του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, κας Μαρίας Ζήφου η οποία κατανόησε πλήρως το σημαντικό πρόβλημα που θα υπάρξει για τον τομέα της δημόσιας υγείας από τη μεταφορά των φαρμακαποθηκών μακριά από τις πόλεις και συνέβαλε με θετικό πρόσημο ως προς της απόφαση αυτή.
Ενώ, στην επιτυχία αυτή συνέβαλε θετικά και η επερώτηση στη Βουλή του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Χάρη Θεοχάρη ο οποίος ανέδειξε με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα στον κοινοβουλευτικό χώρο. Μάλιστα η τότε απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ερώτηση του βουλευτή ήταν και η πρώτη επίσημη δέσμευση του υπουργού για τη διεκδίκηση των θέσεων του κλάδου στο θέμα της χρήσης γης. Ο βουλευτής είχε ενεργοποιηθεί όταν ανακάλυψε τι συμβαίνει και προκάλεσε ο ίδιος συναντήσεις με τους κ.κ. Μαρκάκη (πρόεδρο των φαρμκαποθηκάριων) και Σκυλακάκη (γενικό γραμματέα), έτσι ώστε να ενημερωθεί πλήρως για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Ο ίδιος μάλιστα σε συνέντευξή του τόνισε ότι η δημόσια υγεία πρέπει να ενδιαφέρει όλους καθώς αυτός είναι ο ρόλος του πολιτικού, να προστατεύει τον πολίτη και να εργάζεται για το καλό του.
Επισυνάπτεται το ΦΕΚ
Πηγή: iatrikesexelixeis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου